Minder vet met CLA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met geconjugeerd linolzuur (CLA) vermindert de hoeveelheid vet bij overgewicht, zo concludeerden Noorse onderzoekers.
De door hen uitgevoerde studie betrof 118 zwaarlijvige personen met een BMI tussen 28 en 32 kg/m^2. Ze werden willekeurig in twee groepen verdeeld waarbij de eerste groep gedurende 6 maanden dagelijks 3,4 gram CLA kreeg en de tweede groep een placebo.
De personen uit de CLA-groep waren na 3 en 6 maanden significante hoeveelheden vet kwijt, met name in de benen. Vooral de vrouwen met een BMI hoger dan 30 kg/m^2 verloren veel vet. Ook de verhouding tussen de omtrek van middel en heupen verbeterde, waarbij de middelomtrek relatief daalde. Aanvullend werd er een verhoging gemeten van het vetvrije lichaamsgewicht. De samenstelling van de botmineralen veranderde niet significant.
In termen van veiligheid bleek het gebruik van CLA geen negatieve invloed te hebben op de concentratie vetten en markers voor ontsteking en suikerziekte in het bloed. Ook werden er geen negatieve bijwerkingen gerapporteerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.