Mogelijke invloed voeding op kwaliteit sperma

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit Spaans onderzoek bij mannen blijkt dat een lage consumptie van groente en fruit, en de hiermee samenhangende lagere inname van antioxidanten, verband houdt met een slechtere kwaliteit van het sperma.
Het onderzoek werd uitgevoerd met de 61 mannen die samen met hun partner onder behandeling waren bij een vruchtbaarheidskliniek. Bij 30 mannen was een slechte kwaliteit van het sperma vastgesteld. De overig 31 mannen, bij wie het sperma van normale kwaliteit was, vormden de controlegroep. De beoordeling van de spermakwaliteit was gebaseerd op volume, de concentratie, de beweeglijkheid en de vorm en afmeting van de zaadcellen. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon. Hiermee kon de inname van verschillende individuele voedingsstoffen worden berekend.
Het bleek dat de mannen met gezond sperma, vergeleken met degenen met een slechte spermakwaliteit, meer groente en fruit aten. Dit betekende een significant hogere inname van koolhydraten, voedingsvezels, foliumzuur, vitamine C en lycopeen en een lagere inname van eiwitten en totaal vet.
De in dit kader mogelijke rol van voedingssupplementen is echter nog onduidelijk, zo geven de onderzoekers aan.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen