MRSA-bacterie bestrijden met essentiële olie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Essentiële oliën en antimicrobiële peptiden zijn effectief ter bestrijding van resistente bacteriën zoals de MRSA-bacterie. Dit blijkt uit een review.

Tunesische wetenschappers doorzochten de medische databanken PubMed, Library Search, Google Scholar, Science Direct en elektronische databanken waaronder de Antimicrobial Peptide Database. Ze selecteerden relevante artikelen waarbij het effect van antimicrobiële peptiden en essentiële oliën bij resistente bacteriën was onderzocht.

Van de 118 antimicrobiële peptiden bleken 88 soorten effectief bij de MRSA-bacterie. Eenzelfde resultaat werd gevonden van verschillende essentiële oliën. Essentiële oliën van citroenmirte (Backhousia citriodora), bergbonenkruid (Satureja montana), kaneelschors (Cinnamomum zeylanicum) en melisse (Melissa officinalis) blijken de groei van de MRSA-bacterie significant te remmen. Citroengras (Cymbopogon citratus) remt de groei zelfs volledig. Ook combinaties van oliën en antimicrobiële peptiden waren effectief.

De bevindingen dragen mogelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe methoden om resistente bacteriën zoals de MRSA te onderdrukken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen