Multi goed voor geheugen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Oudere mannen doen er verstandig aan dagelijks een multivitaminesupplement te nemen.

Aan de studie namen 51 mannen in de leeftijd van 50 tot 74 jaar deel. De mannen hadden een inactieve leefstijl. Ze kregen willekeurig gedurende 8 weken een supplement dat bestond uit vitaminen (hooggedoseerd), mineralen en een aantal kruiden of een placebo. Het geheugen werd aan het begin en einde van de studie getest. Tevens werden de concentraties vitamine B12 en foliumzuur en de homocysteïnespiegel gemeten.

Na suppletie met de multivitamines konden de mannen significant beter informatie herkennen (recognitie). Andere geheugentaken werden niet beïnvloed door suppletie. De concentratie van vitamine B12 en foliumzuur nam significant toe na suppletie en ging gepaard met een daling van de homocysteïnespiegel. In eerdere studies werd een verhoogde homocysteïnespiegel in verband gebracht met een verhoogd risico van geheugenproblemen en dementie. Zo is in een bekende studie - de Framingham Study - aangetoond dat personen met een homocysteïnespiegel van 14 mmol/l tweemaal zoveel kans hebben op dementie.

De resultaten doen vermoeden dat suppletie met een combinatie van vitamines, mineralen en kruiden een gunstige invloed heeft op risicofactoren voor geheugenproblemen. De onderzoekers vermoeden dat vitamine C, E, de B-vitamines, Ginkgo biloba en Panax ginseng verantwoordelijk zijn voor het effect. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen