Multi verbetert geheugen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurige suppletie met een multivitaminen/mineralensupplement verbetert geheugenfuncties bij ouderen. 

Dit blijkt uit de COSMOS-Mind studie, een onderzoek waarvan in Ortho nr.2 (2022) reeds aandacht is besteed (‘Gezond verstand: micronutriënten voor het brein’).

Aan de studie namen 2262 proefpersonen deel met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. De deelnemers werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Ze kregen gedurende drie jaar dagelijks een multivitaminen- en mineralenpreparaat, een cacao-extract met 500 mg flavanolen per dag of een placebo. Aan het begin van de studie en vervolgens jaarlijks werd het cognitief functioneren van de ouderen gemeten. Hierbij werd gekeken naar de algehele cognitie, alsook naar deelgebieden zoals executieve functies (bijvoorbeeld planning, werkgeheugen en aandacht) en het episodisch geheugen (geheugen voor persoonlijke gebeurtenissen).

Suppletie met het cacao-extract had geen invloed op het algehele cognitieve functioneren. Daarentegen leidde suppletie met de multi ten opzichte van de placebo wel tot een significant verbetering van het algehele cognitieve functioneren. Dit gold tevens voor het episodisch geheugen en de executieve functies. Het effect was het meest uitgesproken bij deelnemers met een voorgeschiedenis van hart- en vaatziekten

De COSMOS-Mind studie levert het eerste bewijs voor de werkzaamheid van een multi ter ondersteuning van de geheugenfuncties op oudere leeftijd. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen