N-acetylcysteïne effectief bij systemische ontsteking

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement
Patiënten met een systemische ontsteking zijn gebaat bij suppletie met N-acetylcysteïne (NAC).
Dit bleek uit een crossoverstudie met 8 gezonde mannen. Ze werden in twee groepen van vier verdeeld. Beide groepen kregen intraveneus een endotoxine van Escherichia coli ingespoten. De ene groep kreeg tegelijkertijd NAC in een dosering van 150 mg/kg gevolgd door een continue infusie van 15 mg/kg/uur. De andere groep kreeg placebo. Op de tweede onderzoeksdag werden suppletie en placebo omgewisseld.
Zowel voor als na de behandeling werden metingen verricht om de concentratie ontstekingsbevorderende cytokines, de renale bloedflow en de reactie van de systemische bloeddruk op noradrenaline te bepalen.
De intraveneuze toediening van de endotoxine bleek de lichaamstemperatuur te verhogen en de concentratie van TNF-alfa in het bloed te laten stijgen. Tijdens de infusie met NAC zwakten deze effecten af. Op dezelfde wijze werd de door de endotoxine veroorzaakte stijgingen van de renale bloedflow en bloeddrukdalingen door infusie met NAC verminderd. Ook de verlaagde reactie van de polssnelheid op noradrenaline, 4 uur nadat toegediening van de endotoxine, liet een verbetering zien na toediening van NAC.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen