Niacine zinvolle aanvulling op statinegebruik

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met niacine is voor mensen die statines voorgeschreven krijgen zinvoller dan het slikken van het cholesterolverlagende ezetimibe. Niacine, een vorm van vitamine B3, heeft namelijk een gunstiger effect op de bloedvatwanden, zo blijkt uit onderzoek in de New England Journal of Medicine.
Ezetimibe (Zetia) remt de opname van cholesterol in de dunne darm. Onder de naam Vytorin wordt het tevens in combinatie met Zocor (simvastatine) op de markt gebracht. In een onderzoek slikten 208 proefpersonen die al langdurig statines gebruikten daarnaast dagelijks willekeurig 2.000 mg niacine of 10 mg ezetimibe. Aan het begin van de onderzoeksperiode en na veertien maanden werd de dikte van de wand van de halsslagaderen vastgesteld.
In de niacinegroep steeg het HDL- en daalde het LDL-cholesterolgehalte en de triglyceridenspiegel significant. Onder de proefpersonen die ezetimibe slikten daalde het LDL-cholesterolgehalte significant; daarnaast daalden ook het HDL-cholesterolgehalte en de triglyceridenspiegel. In vergelijking met ezetimibe had niacine gedurende de veertien maanden van het onderzoek een groter effect op de dikte van de bloedvatwanden. Zowel de gemiddelde als de maximale dikte nam door het gebruik van de B-vitamine significant af. In de ezetimibegroep werden de wanden van de halsslagaders juist dikker. Bovendien werden de mensen die ezetimibe gebruikten vaker getroffen door ernstige hart- en vaataandoeningen.
De dikte van de bloedvatwanden wordt gezien als maat voor aderverkalking. Niacine lijkt onder statinegebruikers het risico van aderverkalking dus beter te verkleinen dan ezetimibe.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen