Nicotinamide vermindert huidkankerrisico

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met vitamine B3 in de vorm nicotinamide verkleint de kans op bepaalde vormen van huidkanker. De resultaten van de studie werden gepresenteerd tijdens het jaarcongres van de American Society of Clinical Oncology.

Aan de Australische studie namen 386 personen deel met een gemiddelde leeftijd van 66 jaar. Bij de deelnemers was in de vijf jaren voorafgaand aan het onderzoek minimaal tweemaal huidkanker (non-melanoom) bevestigd. Gemiddeld hadden de patiënten acht huidkankerplekken in de periode van vijf jaar. De patiënten werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Gedurende een jaar slikten ze per dag een supplement met 500 mg nicotinamide of de placebo. Driemaandelijks werden ze door een dermatoloog onderzocht op huidplekken.

Personen die nicotinamide gesuppleerd kregen hadden met 23% significant minder kans op non-melanoomplekken in vergelijking met de personen die de placebo kregen. De kans op basaalcelcarcinomen nam met 20% af en het risico van plaveiselcelcarcinomen daalde significant met 30%. Het effect was al binnen de eerste drie maanden zichtbaar. Ook het risico van actinische keratose - een voorloper van huidkanker - nam significant af met 11% na drie maanden en 20% na negen maanden. Het effect was niet meer aanwezig nadat de personen stopten met het supplement.

Suppletie met nicotinamide is een veilig en goedkoop middel om het risico van bepaalde vormen van huidkanker te verkleinen. Nicotinamide heeft bovendien geen nadelige bijwerkingen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen