Niet ongezonder met aardappelen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Aardappelen worden soms beschouwd als ongezonde groenten die dik maken en kunnen leiden tot een hogere bloedglucosespiegel. Dit blijkt echter niet het geval.

Aan het onderzoek namen 2523 proefpersonen deel van dertig jaar en ouder. De deelnemers hielden een voedingsdagboek bij. Vervolgens werd de consumptie van aardappelen (gekookt, gepureerd of gefrituurd) gerelateerd aan diverse gezondheidsparameters.

Een hoge consumptie van aardappels (vier of meer porties per week) ging niet gepaard met een verhoogd risico op een te hoge bloedglucosespiegel, hoge bloeddruk of een verhoogd triglyceridengehalte. Het risico was vergelijkbaar met dat van personen die weinig aardappels aten (minder dan één portie per week). In combinatie met veel lichaamsbeweging, werd een hoge consumptie van gebakken aardappels zelfs in verband gebracht met een 24% lager risico op een verhoogde bloedglucosespiegel. Een hoge inname van gebakken aardappels in combinatie met een lage consumptie van rood vlees verkleinde het risico op een verhoogd triglyceridengehalte significant met 26%.

De resultaten laten geen negatief effect zien van aardappelconsumptie op de bloeddruk, bloedglucosespiegel of het triglyceridengehalte. Het eten van gebakken aardappels had - in combinatie met voldoende lichaamsbeweging en een lage consumptie van rood vlees - zelfs een gunstig effect. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen