Nieuwe rol magnesium: effect op genexpressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met magnesium leidt bij personen met overgewicht tot veranderingen in de genexpressie en eiwitsynthese en tot een toename van de insulinegevoeligheid.
Aan de studie namen 14 gezonde personen deel met overgewicht (BMI >25 kg/m^2). Ze werden willekeurig verdeeld in een placebo- en suppletiegroep. De personen in de behandelgroep kregen gedurende een maand dagelijks 500 mg magnesium in de vorm van magnesiumcitraat. De anderen kregen een placebo. Na een maand werden de proefpersonen aan de andere interventie blootgesteld.
Magnesiumsuppletie leidde tot een significante afname van de nuchtere concentratie C-peptide. Ook daalde de nuchtere insulineconcentratie. Dit kan erop wijzen dat de insulinegevoeligheid onder invloed van magnesium toeneemt. Magnesium heeft daarnaast invloed op de genexpressie: de activiteit van 24 genen neemt toe en van 36 genen neemt de activiteit af. Van deze genen zijn er diverse betrokken bij ontstekings- en stofwisselingsprocessen. De proteïnesamenstelling in de urine veranderde significant onder invloed van magnesiumsuppletie.
De onderzoekers concluderen dat suppletie met magnesium gedurende een maand leidt tot een duidelijk veranderde genexpressie en eiwitsamenstelling, terwijl de stofwisseling positief wordt beïnvloed.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen