Aspirientje leidt tot oogaandoening?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Ouderen die dagelijks een aspirine innemen, hebben tweemaal zoveel kans op het krijgen van een ernstige vorm van maculadegeneratie in vergelijking met leeftijdgenoten die dit medicijn niet gebruiken.
De studie van Nederlandse bodem onder leiding van onderzoeker Paulus de Jong strekte zich uit tot over de landsgrenzen. Er namen ook vijfenzestigplussers uit Noorwegen, Estland, Groot Brittannië, Frankrijk, Italië, Griekenland en Spanje deel. In totaal werden medische gegevens verkregen van 4700 ouderen.
Van de 839 personen die dagelijks aspirine slikten hadden 36 personen (4 op de 100) de zogenaamde ‘natte' vorm van maculadegeneratie. Dit is een ernstige vorm van de oogaandoening waarbij het gezichtsvermogen in korte tijd snel kan verslechteren door beschadiging van bloedvaten. Van de niet-aspirine gebruikers had slechts de helft (2 op de 100) deze ernstige vorm van maculadegeneratie. Een verband tussen aspirinegebruik en de zogenaamde ‘droge' vorm werd niet gevonden. Ook bleek de conditie van hart- en bloedvaten niet van invloed op het resultaat.
Gezien het feit dat veel ouderen aspirine (acetylsalicylzuur) dagelijks als bloedverdunner gebruiken, is het resultaat van de studie zorgwekkend.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen