Verbeterde opname lycopeen door verhitting

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Lycopeen wordt beter in het lichaam opgenomen als het in combinatie met vet aan een intensieve verhitting wordt blootgesteld.
Dit stelde dr. Steven Schwartz in zijn presentatie op een congres van de American Chemical Society in Phildelphia. De tomaat is de belangrijkste voedselbron van lycopeen, een plantaardig pigment waaraan belangrijke waarde wordt toegekend in relatie tot de preventie van kanker en andere chronische aandoeningen. Lycopeen komt in de tomaat standaard voor in de lineaire structuur ofwel in de trans-configuratie. Bloedonderzoek maakte echter duidelijk dat lycopeen in het bloed van mensen voornamelijk in de gebogen ofwel cis-configuratie voorkomt.
Om, zoals de onderzoekers verwachtten, te onderzoeken of de opname van lycopeen in de cis-configuratie dan ook beter verloopt dan die in de trans-configuratie werd een nieuwe productiemethode van tomatensaus ontwikkeld. Hierbij werd een extra langdurige hittebehandeling toegepast in combinatie met de toevoeging van een hoeveelheid vet. Dit leverde een saus op die 9 maal zo veel cis-lycopeen bevatte in vergelijking met de regulier geproduceerde tomatensaus.
Na consumptie van deze saus door 12 proefpersonen bevestigde bloedonderzoek de eerdere verwachting. De opname van lycopeen bleek namelijk met 55% te zijn gestegen vergeleken met de opname van deze stof na consumptie van de reguliere saus.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen