Noodzaak van vitamine D-suppletie bij epilepsie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kinderen met epilepsie behoren vitamine D-suppletie te krijgen. Dit concluderen onderzoekers op basis van bestudering van de beschikbare literatuur.

Het is bekend dat kinderen en jongeren die anti-epileptica gebruiken een verhoogd botverlies hebben en twee- tot driemaal zoveel kans hebben op botfracturen in vergelijking met gezonde leeftijdgenoten.

Studies naar de botdichtheid van kinderen met epilepsie laten inconsistente resultaten zien als gevolg van te kleine studiepopulaties en het feit dat niet gecorrigeerd is voor beïnvloedende factoren. Hetzelfde geldt voor studies naar het effect van vitamine D-suppletie bij deze doelgroep. Volgens de onderzoekers is er dan ook behoefte aan degelijk onderzoek.

Gezien het feit dat epileptische kinderen een verhoogde kans hebben op een afname van de botdichtheid, is het aannemelijk deze doelgroep te suppleren met 400 IE vitamine D per dag. Dit advies geldt ook voor gezonde kinderen, maar behandelaars dienen kinderen met epilepsie hier expliciet op te wijzen, aldus de onderzoekers.

 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen