Yoghurt met vitamine K2

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Yoghurt verrijkt met vitamine K2 (als menaquinon-7) blijkt een goede bron waarmee de vitamine K2-status verhoogd kan worden. De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht en gefinancierd door FrieslandCampina.

Er werden 107 gezonde mannen en postmenopauzale vrouwen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar verdeeld in drie groepen. De personen in de eerste groep kregen gedurende 42 dagen dagelijks yoghurt met vitamine K2, C, D3, magnesium en omega 3-vetzuren (yoghurt Kplus). Deelnemers in de tweede groep kregen dezelfde yoghurt verrijkt met alleen K2 (yoghurt K) en de personen in de derde groep kregen capsules met alleen K2. In alle groepen bedroeg de dosis van vitamine K2 60 mcg per dag. In het bloed werd de concentratie van menaquinon-7 gemeten, evenals biomarkers voor de vitamine K-status (ongecarboxyleerd osteocalcine, matrix gla proteïne).

Alle suppletievormen leidden tot een significante verbetering van de vitamine K-status. Dit bleek uit het feit dat de concentraties van ongecarboxyleerd osteocalcine en matrix-gla-proteïne significant afnamen na suppletie. Echter onder invloed van zowel yoghurt-K als yoghurt-Kplus nam de concentratie van menaquinon-7 meer toe dan onder invloed van suppletie met de vitaminecapsules.

De resultaten van de studie laten zien dat in dit geval de inname van een levensmiddelenproduct verrijkt met een micronutriënt effectiever is om de vitaminestatus te verbeteren dan toediening in de vorm van een supplement. Yoghurt verrijkt met vitamine K2 blijkt een goede manier om de status van deze vetoplosbare vitamine te verhogen. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen