Oliezuur moleculaire link kankerpreventie?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het voornaamste bestanddeel van olijfolie, het enkelvoudig onverzadigd vetzuur oliezuur, lijkt kankerpreventieve eigenschappen te hebben. Onderzoekers berichtten in 1995 over de hogere inname van olijfolie, tot 80 gram per dag, door Griekse vrouwen en de lage incidentie van borstkanker.
Volgens dr. Javier Menendez van de Northwestern University in Chicago blokkeert oliezuur de activiteit van het oncogen HER-2/neu dat bij 30% van borstkankerpatiënten wordt gevonden. Borstkankerpatiënten met HER-2/neu positieve tumoren lijden aan een agressieve vorm van de ziekte en hebben een slechte prognose. In proeven met celkweken van borstkankercellen verminderde de toevoeging van oliezuur de activiteit van het belangrijkste oncogen voor borstkanker.
Dr. Menendez zegt dat de resultaten veelbelovend zijn, maar geeft toe dat meer onderzoek noodzakelijk is. Vervolg van de lopende studie zal gericht zijn op het ontrafelen van de wijze waarop oliezuur het oncogen beïnvloedt. Olijfolie bevat tot 80% oliezuur en is daarmee de belangrijkste voedingsbron van dit vetzuur. In de mediterrane keuken is olijfolie van oudsher een niet weg te denken basisingrediënt in de maaltijd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.