Omega 3-vetzuren bij depressie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het effect van omega 3-vetzuren op een depressie is het sterkst wanneer de persoon niet tegelijkertijd lijdt aan een angststoornis.
Aan de studie namen 432 patiënten deel die poliklinisch behandeld werden voor hun depressie. Van de patiënten gebruikte 40% reeds voor aanvang van de studie antidepressiva. Bij ongeveer de helft (204) van de patienten werd geen angststoornis vastgesteld. Ze werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen gedurende 8 weken 1050 mg EPA en 150 mg DHA per dag of een placebo (zonnebloemolie). Het resultaat werd geëvalueerd met behulp van de subjectieve score op de Inventory of Depressive Symptomatology (IDS-SR(30)) vragenlijst en door middel van de objectieve score op de Montgomery-Asberg Depression Rating Schaal (MADRS).
Het verschil in score tussen de suppletie- en placebogroep was marginaal met 1,32 punten op de IDS-SR(30) vragenlijst en 0,97 punten op de MADRS. De aanwezigheid van een angststoornis bleek significant van invloed op de score van beide vragenlijsten. Bij patiënten zonder angststoornis leverde suppletie met omega 3-vetzuren een significant verschil op ten opzichte van het gebruik van een placebo. Het verschil was 3,17 punten op de IDS-SR(30) vragenlijst en 1,93 punten op de MADRS.
Geconcludeerd kan worden dat het effect van omega 3-vetzuren op depressies sterker is bij afwezigheid van angststoornissen. Vervolgstudies met een eenduidige studieopzet kunnen meer helderheid verschaffen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen