Omega 3-vetzuren ontstekingsremmend in plaques

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Op het congres van de International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids (ISSFAL) in Cairns, Australië, rapporteerde dr. Philip Calder van de University of Southhampton over klinische resultaten met visolie.
De onderzoeksgroep bestond uit patiënten die een operatie ondergingen voor de chirurgische verwijdering van voortgeschreden plaques in de halsslagader. Twee groepen van elk 60 deelnemers kregen drie weken voor de ingreep dagelijks een placebo in de vorm van olijfolie of 2 gram omega 3-vetzuren als docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Onderzoek van het verwijderde plaquemateriaal toonde een opmerkelijke ophoping van DHA/EPA-vetzuren in de omega 3-vetzurengroep. Ten opzichte van de placebogroep scoorde het plaquematerial duidelijk lager in ontstekingen en histologische afwijkingen.
Het is bekend dat ontstekingsreacties verbonden met atherosclerotische plaques tot instabiliteit van deze plaques kunnen leiden. Met als risico vaatwandbreuk en ernstige cardiovasculaire gevolgen. Volgens Calder kan de verlaagde ontstekingsrespons in het plaquemateriaal afkomstig van de patiënten in de visoliegroep een rol spelen in vermindering van cardiovasculaire complicaties verbonden met instabiliteit van de plaque.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.