Omega 3-vetzuren uit vis effectief bij maculadegeneratie

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat consumptie van omega 3-vetzuren uit vis het risico van neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (NV-AMD) verlaagt.
De gecontroleerde studie betrof 4519 personen met leeftijden van 60 tot 80 jaar. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon van de deelnemers.
Het bleek dat de 20% deelnemers met de hoogste inname van totaal omega 3-vetzuren 39% minder kans hadden op NV-AMD vergeleken met de 20% met de laagste inname van totaal omega 3-vetzuren. De 20% deelnemers met de hoogste inname van docosahexaeenzuur (DHA) hadden een 46% verlaagde kans op NV-AMD vergeleken met de 20% met de laagste inname van DHA. Ook een hogere consumptie van vis hield verband met een verlaagd risico van NV-AMD. De inname van het omega 6-vetzuur arachidonzuur met de voeding verhoogde de kans op NV-AMD met 54%.
Neovasculaire (ook wel \’natte\’ of \’late\’) leeftijdsgebonden maculadegeneratie is één van de vormen van deze oogaandoening. Hierbij worden abnormale bloedvaten onder het netvlies gevormd. Het verlies van de gezichtsscherpte kan dan snel- binnen enkele maanden- zeer uitgesproken zijn.

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+