Omega 3-vetzuursuppletie tegen ontstekingen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Omega 3-vetzuren gaan ontstekingsreacties tegen bij inactieve gezonde personen met overgewicht.

Een totaal van bijna 140 personen met een gemiddelde leeftijd van 51 jaar nam deel aan de studie. De proefpersonen waren inactief en hadden overgewicht (gemiddelde BMI 31 kg/m2) maar waren verder gezond. De personen werden verdeeld in groepen en kregen gedurende 4 maanden dagelijks een supplement met 2,5 gram omega 3-vetzuren; 1,25 gram omega 3-vetzuren of placebocapsules. De vetzuursamenstelling in de placebocapsules was afgestemd op het typisch Amerikaans voedingspatroon.

De bloedconcentratie van de ontstekingsstof interleukine-6 (IL-6) daalde met 10% en 12% in de groepen met respectievelijk een lage en hoge dosering van omega 3-vetzuren. In de placebogroep steeg deze concentratie met maar liefst 36%. De serumconcentratie van TNF-alfa (ontstekingsbevorderende cytokine) nam met 2% af in de suppletiegroep met de hoogste dosering visvetzuren. In de andere suppletiegroep was een zeer geringe stijging (0,2%) te zien, terwijl de concentratie van TNF-alfa met 12% toenam in de placebogroep.

De wetenschappers bekeken ook de invloed van omega 3-vetzuursuppletie op depressieve symptomen. Omdat de proefpersonen reeds bij aanvang weinig depressieve klachten hadden, werd geen significant verschil gezien na de suppletieperiode.

De onderzoekers verwachten dat met suppletie van omega 3-vetzuren veel gezondheidswinst te behalen is. Ontstekingen houden namelijk verband met een breed scala aan klachten en ziekten waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en artritis.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen