Eskimo's, visvetzuren en overgewicht

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Obese Eskimo's ondervinden minder schadelijke gevolgen van hun overgewicht dan obese Amerikanen. Dit komt door de hogere consumptie van visvetzuren.
De studie werd uitgevoerd bij 330 Yup'ik eskimo's die leven in de Yukon Kuskokwim Delta in zuidwest Alaska. Van hen had 70% obesitas. Door middel van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon van de afgelopen 24 uur. Ook werd gevraagd om de daaropvolgende 3 dagen een eetdagboek bij te houden. Daarnaast werd de lengte, het gewicht, vetpercentage, bloeddruk en fysieke activiteit gemeten. De concentratie EPA en DHA werd bepaald in de rode bloedcellen.
Bij obese Eskimo's met een lage concentratie EPA en DHA was het triglyceridengehalte en de concentratie CRP verhoogd, overeenkomend met de waarden bij Amerikanen met overgewicht. Daarentegen was het gehalte aan triglyceriden en CRP bij obese Eskimo's met een hoge concentratie EPA en DHA vergelijkbaar met magere personen.
De prevalentie van overgewicht onder de Eskimo's komt overeen met de Amerikaanse bevolking. Toch is de prevalentie van diabetes type-2 significant lager (3,3% versus 7,7%). Mogelijk komt dit door de hogere consumptie van visvetzuren. Als de resultaten van deze studie worden bevestigd door vervolgstudies is het mogelijk een nieuwe aanbeveling te formuleren voor de inname van visvetzuren ter preventie van de gevolgen van obesitas.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen