Omega-3 zinvol bij American football

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met het omega 3-visvetzuur DHA verhoogt op een dosisafhankelijke manier de omega 3-index bij American football spelers. Hoewel de spelregels tussen American football en rugby nogal verschillen, zijn beide sporten qua hardheid vergelijkbaar. 

Zo beschermt een adequate omega 3-index American Football spelers mogelijk tegen hoofdletsel en hart- en vaatziekten zoals plotse hartdood. Deze twee aandoeningen zijn berucht bij beoefenaren van deze sport

Het onderzoek werd uitgevoerd bij 69 spelers van het nationale Amerikaanse team. De spelers werden willekeurig in vier groepen verdeeld en kregen dagelijks 2, 4 of 6 gram van het omega 3-visvetzuur docosahexaeenzuur (DHA) of een placebo. Tijdens de 27 weken durende suppletieperiode werden op acht momenten bloedmonsters verzameld. In de rode bloedcellen werd het aandeel van DHA gemeten. 

Bij alle drie suppletiegroepen werd ten opzichte van de placebogroep een significante toename gezien van het aandeel DHA in de rode bloedcellen. Spelers die dagelijks 6 gram DHA kregen, bereikten de hoogste omega 3-index wat gunstig is. Na acht weken werd het gewenste aandeel van DHA in de rode bloedcellen bereikt van minimaal 8%. Dit was tweemaal zo snel als bij spelers die dagelijks 4 gram DHA kregen. Suppletie met 6 gram DHA leidde na vijftien weken tot een plateau van de omega 3-index. 

Suppletie met DHA verhoogt op een dosisafhankelijke manier de omega 3-index bij American football spelers. Een dosis van 6 gram per dag is voldoende om binnen twee maanden een adequate omega 3-index te bereiken.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen