Onderzoek van volkoren bij vruchtbare vrouwen

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Consumptie van volkoren graanproducten bleek de gezondheid van vruchtbare vrouwen te bevorderen door verlaging van de CRP-waarde.
In de studie werden 259 gezonde vrouwen in de vruchtbare leeftijd van 18 tot 44 jaar gedurende maximaal 2 menstruatiecycli gevolgd. Per menstruatiecyclus werd maximaal 8 keer de CRP-waarde in het bloed bepaald. Tevens werd 4 keer de graanconsumptie van de afgelopen 24 uur vastgesteld.
Na correctie voor andere beïnvloedende factoren zoals de leeftijd, het ras en BMI bleek de CRP-waarde te dalen bij een hogere inname van volkoren graanproducten. In vergelijking met vrouwen die geen graanproducten aten was bij vrouwen met een consumptie van maximaal 1 portie granen per dag de CRP-concentratie met 11,5% significant lager en bij een consumptie van meer dan 1 portie per dag daalde de concentratie significant met 12,3%.
Volkoren graanproducten bevorderen de gezondheid van vrouwen door verlaging van het CRP. Al eerder werd aangetoond dat bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd een verhoogde CRP-waarde kan leiden tot voortplantingsproblemen en complicaties tijdens de zwangerschap.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen