Oogoefening goed voor ADHD-patiëntjes?

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Het uitvoeren van bepaalde oogoefeningen is zinvol bij personen met convergentie-insufficiëntie. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een onvermogen om de ogen naar elkaar toe te bewegen. Kortom, het is niet mogelijk om scheel te kijken. Hierdoor is het moeilijk om van dichtbij scherp te zien.
De oogafwijking komt bij 5 tot 20% van de populatie voor en kan leiden tot prestatieverlies op school en het werk. De afwijking wordt gekenmerkt door concentratieverlies bij het lezen, langzamer lezen, vermoeide ogen, hoofdpijn, wazig zien en dubbelzien. De onderzoekers adviseren om zeker bij kinderen met ADHD na te gaan of er sprake is van convergentie-insufficiëntie. Omdat lezen voor deze kinderen erg frustrerend is, kan dit leiden tot onrust en is het niet ondenkbaar dat de diagnose ADHD wordt gesteld. Bij 10% van de patiënten met deze oogaandoening werd inderdaad deze diagnose gesteld.
Dr. Janice Wensveen van de University of Houston in de VS stelt een simpele 'potloodoefening' voor om er iets aan te doen. Hierbij is het de kunst om een kleine letter op een potlood te blijven volgen terwijl dit potlood langzaam richting de neus wordt bewogen tot het de neus raakt. Wanneer dergelijke oefeningen frequent worden uitgevoerd kan dit bij 75% van de patiënten leiden tot een vermindering van de symptomen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen