Pesticiden: wat zit er in je haar?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Het haar van boeren bevat 230 keer meer bestrijdingsmiddelen dan van stedelingen. Dit is de conclusie van een Europees onderzoek met medewerking van Pesticide Action Network (PAN) Nederland.

Van driehonderd Europese boeren en burgers uit vijftien verschillende landen werden haarmonsters geanalyseerd. Er waren 32 haarmonsters afkomstig van Nederlanders. De monsters zijn op dertig veelgebruikte bestrijdingsmiddelen onderzocht. Met een vragenlijst werd informatie verzameld over het beroep van de deelnemers, hun woongebied, de afstand tot landbouwgrond en hun voedingsgewoonten (biologisch of niet). 

Van de dertig verschillende geteste bestrijdingsmiddelen zijn 25 middelen in het haar van de testpersonen gevonden. Bij boeren en hun werknemers zijn gemiddeld twee verschillende bestrijdingsmiddelen (gemiddeld 462 mcg/kg) aangetroffen. Bij deelnemers die niet in de agrarische sector werken, werden gemiddeld 0,4 verschillende bestrijdingsmiddelen met een gemiddeld gehalte van 2,6 mcg/kg aangetroffen. Boeren hebben gemiddeld vijf keer meer verschillende bestrijdingsmiddelen in hun haar en het totale gehalte is maar liefst 230 keer hoger dan bij personen die niet in de agrarische sector werkzaam zijn. Ook bij plattelandsbewoners werden meer verschillende en een hoger totaal gehalte (75 keer meer) pesticiden aangetroffen. Bij personen die biologisch aten werd een twintig keer lager pesticidengehalte gezien. 

De Europese Unie heeft 455 verschillende bestrijdingsmiddelen goedgekeurd. Het onderzoek met slechts dertig pesticiden laat dus maar een deel van de realiteit zien. De resultaten onderstrepen de noodzaak van een gifvrije voedselproductie.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen