Plantaardige omega-3 minder werkzaam voor het hart dan visvetzuren

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Omega 3-vetzuren uit vis hebben bij vrouwen een gunstig effect op de gezondheid van het hart. Alfalinoleenzuur, te vinden in walnoten en lijnzaad, en linolzuur, bijvoorbeeld uit zonnebloemolie, hebben dit effect niet.
Deze conclusie trekken Deense wetenschappers na onderzoek onder ruim 3200 gezonde proefpersonen. De vrijwilligers werden gemiddeld 23 jaar gevolgd. Gedurende deze periode werd 14,4% van de proefpersonen getroffen door ischemische hartziekte.
De vrouwen die veel visvetzuren binnenkregen, hadden 38% minder kans ischemische hartziekte te ontwikkelen in vergelijking met vrouwen die weinig van deze vetzuren binnenkregen. Bij mannen werd dit beschermende effect niet waargenomen.De inname van alfalinoleenzuur of linolzuur was bij alle proefpersonen niet van invloed op het risico van ischemische hartziekte. Inname van visvetzuren of linolzuur was niet van invloed op het verband tussen alfalinoleenzuurinname en ischemische hartziekte.
Vaak wordt alfalinoleenzuur als goed alternatief voor omega 3-vetzuren uit vis aangemerkt. Uit dit onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen