Pleidooi voor een hogere groente- en fruitconsumptie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Een hoge consumptie van fruit en groenten verlaagt de concentratie van C-reactief proteïne (CRP) en homocysteïne en verlaagt de mRNA-expressie van ontstekingsbevorderende stoffen in witte bloedcellen.
De studie werd uitgevoerd bij 120 gezonde jongvolwassenen (50 mannen en 70 vrouwen) met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar en een gemiddelde BMI van 22,3 kg/m^2. Bij de proefpersonen werd de bloeddruk gemeten en informatie verzameld over lichamelijke kenmerken en de leefstijl. Daarnaast werd het voedingspatroon geanalyseerd met behulp van vragenlijsten. mRNA werd geïsoleerd uit witte bloedcellen waarbij de genexpressie van ontstekingsbevorderende stoffen (ICAM1, IL1R1, IL6, TNF-alfa en NF-kappa-B1) werd bepaald.
Bij personen met een groente- en fruitconsumptie van meer dan 660 gram per dag was de concentratie van CRP en homocysteïne lager in vergelijking met personen die weinig groenten en fruit aten. Daarnaast was de genexpressie van ontstekingsbevorderende stoffen in de witte bloedcellen significant lager. De resultaten werden niet beïnvloed door het geslacht, de leeftijd, de energie-inname, fysieke activiteit, roken, BMI, systolische bloeddruk en de concentratie van vrije vetzuren. De concentratie van CRP, homocysteïne, TNF-alfa en de expressie van ICAM1, TNF-alpha en NF-kappa-B1 genen daalde verder bij een vezelinname van meer dan 19,5 gram per dag. Ook bij een totale antioxidantcapaciteit van meer dan 11,8 mmol per dag was de concentratie van CRP en de expressie van ICAM1, IL1R1, IL6, TNF-alpha en NF-kappa-B1 genen significant lager. Andere voedingsmiddelen waren niet van invloed op het verband tussen de groente- en fruitconsumptie en ontstekingsbevorderende stoffen.
De studie toont aan dat het zinvol is om veel groenten en fruit te eten waarbij een inname van meer dan 660 gram per dag optimaal is. Al eerder bleek dat een verhoging van de groente- en fruitconsumptie met 200 gram per dag het risico van kanker met 4% doet dalen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen