Positief effect olijfolie op bloeddruk

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

3 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Matige consumptie van olijfolie kan de systolische bloeddruk van gezonde mannen verlagen. Dit concluderen Spaanse onderzoekers na een studie onder 160 gezonde mannen uit de niet-mediterrane landen Finland, Denemarken en Duitsland, en de mediterrane landen Italië en Spanje.
De gezonde vrijwilligers namen deel aan drie interventies van elk drie weken. Tijdens deze interventieperiodes kregen ze per dag 25 ml van drie vergelijkbare typen olijfolie toegediend. Gekeken werd naar de concentratie van het oliezuur in het bloed, het belangrijkste vetbestanddeel in de olijfolie. Ook werden de diastolische bloeddruk en systolische bloeddruk gemeten.
Uit het onderzoek bleek dat de consumptie van olijfolie tijdens de drie interventies een significante daling van de systolische bloeddruk veroorzaakte. Echter, dit was alleen bij de deelnemers uit de niet-mediterrane landen het geval. Bij deze groep, die gewoonlijk een lagere inname van olijfolie had dan de mannen uit mediterrane landen, nam ook het oliezuurpercentage in het bloed toe.
Volgens de onderzoekers kan een matige consumptie van olijfolie als een effectief middel worden ingezet ter verlaging van de systolische bloeddruk bij gezonde mannen, die normaal gesproken geen mediterrane voeding tot zich nemen.

Matige consumptie van olijfolie kan de systolische* bloeddruk van gezonde mannen verlagen. Dit concluderen Spaanse onderzoekers na een studie onder 160 gezonde mannen uit niet-mediterrane landen (Finland, Denemarken, en Duitsland) en mediterrane landen (Italië en Spanje).
De gezonde vrijwilligers namen deel aan 3 interventies van elk 3 weken. Tijdens deze interventieperiodes kregen ze 3 vergelijkbare typen olijfolie toegediend. Gekeken werd naar vetzuurpercentages in het bloed, diastolische* bloeddruk, en systolische bloeddruk.
Uit het onderzoek bleek dat de consumptie van olijfolie tijdens de 3 interventies een significante* daling van de systolische bloeddruk veroorzaakte. Echter, dit was alleen bij de deelnemers uit de niet-mediterrane landen het geval. Bij deze groep, die gewoonlijk een lagere inname van olijfolie had dan de mannen uit mediterrane landen, nam ook het vetzuurpercentage in het bloed toe.
Volgens de onderzoekers kan een matige consumptie van olijfolie als een effectief middel worden ingezet ter verlaging van de systolische bloeddruk bij gezonde mannen, die normaal gesproken geen mediterrane voeding tot zich nemen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen