Postnatale depressie en EPA

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Vrouwen die pas bevallen zijn en een lage omega 3-vetzuurspiegel hebben, hebben een hogere kans op een postnatale depressie. Dit is de conclusie van een onderzoeksgroep van de Universiteit van Gent in België.
In deze studie werd bij vrouwen direct na de bevalling bloed afgenomen. Hieruit bleek dat wanneer de spiegel van het omega 3-vetzuur, eicosapentaeenzuur (EPA), lager was, de kans op een postnatale depressie hoger was. Verder bleek dat familieleden van de patiënten met een depressie ook lagere spiegels van omega 3-vetzuren hadden.
Patiënten met een depressie hebben over het algemeen minder omega 3-vetzuren in hun bloed in vergelijking met personen die geen last van een depressie hebben. Bovendien komt depressie minder vaak voor in bevolkingsgroepen die veel vis eten.
Vetzuren en vooral docosahexaeenzuur (DHA) zijn de belangrijkste structurele onderdelen van de hersenen. Het is daarom opvallend dat juist EPA het risico van een depressie vermindert. DHA en EPA zijn de belangrijkste omega 3-vetzuren. Vette vis is een belangrijke bron van deze omega 3-vetzuren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen