Prebiotica, minder infectierisico topatleet

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met prebiotica verkleint de kans op een bovenste luchtweginfectie of maagdarmklachten bij atleten.

Aan het onderzoek namen 33 professionele rugbyspelers deel. Ze werden willekeurig in een suppletie- en placebogroep verdeeld. Het prebioticasupplement was van het type galactooligosaccharides (GOS). In de suppletiegroep kregen de spelers gedurende 168 dagen dagelijks 2,9 gram galacto-oligosacchariden. De andere rugbyspelers kregen een placebo. Dagelijks hielden de spelers bij of ze klachten hadden van een luchtweg- of maagdarminfectie. Aan het begin, na 84 en 168 dagen werden bloed- en speekselmonsters geanalyseerd. 

Onder invloed van het prebioticasupplement hadden rugbyspelers met gemiddeld twee dagen significant korter last van een verkoudheid. Ook leidde het prebioticasupplement tot significant minder frequente en minder heftige maagdarminfecties ten opzichte van de placebo. Bij de rugbyspelers in de suppletiegroep was de concentratie van immunoglobuline-A (IgA) met 42% significant hoger ten opzichte van de placebogroep. IgA is een antilichaam aanwezig in onder andere speeksel en vormt de eerste afweer tegen infecties. Er werden geen verschillen gezien tussen beide groepen voor wat betreft CRP en TNF-alfa

Suppletie met prebiotica verkort de duur van een verkoudheid en vermindert klachten van een maagdarminfectie bij professionele rugbyspelers. Topatleten zijn gevoelig voor dergelijke infecties en symptomen kunnen sterk van invloed zijn op de wedstrijdprestaties. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen