Prebiotica vergroot calciumopname

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Dagelijkse suppletie met de prebiotica galacto-oligosacchariden (GOS) vergroot de absorptie van calcium in de darmen.

Er namen 31 gezonde meisjes in de leeftijd van 10 tot 13 jaar deel aan de studie. Ze kregen telkens gedurende 3 weken tweemaal per dag een smoothie te drinken met 0; 2,5 of 5 gram GOS per flesje. Na iedere drieweekse periode werd in de urine (verzameld gedurende 48 uur) de calciumexcretie gemeten als maat voor de calciumabsorptie. In ontlastingmonsters werd informatie verzameld over de microbiële samenstelling.

Er werd een significante toename van de calciumabsorptie gezien bij beide dosissen GOS (5 en 10 gram per dag) in vergelijking met 0 gram per dag. De calciumabsorptie bleek niet dosisafhankelijk. Daarnaast werd in de ontlasting een significante toename van bifidobacteriën aangetroffen.

De resultaten laten zien dat dagelijkse suppletie met GOS de calciumabsorptie stimuleert. Dit gebeurt mogelijk onder invloed van de darmflora, in het bijzonder van bifidobacteriën. De bevinding kan implicaties hebben voor de preventie van osteoporose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen