Probiotica en kindereczeem

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Uit een onderzoek blijkt dat suppletie met Lactobacillus rhamnosus het risico van eczeem bij jonge kinderen verlaagt. Dit gold niet voor de suppletie met een ander probioticum, Bifidobacterium animalis subsp. lactis.

Het onderzoek betrof 474 kinderen met een verhoogde allergiekans. Hun moeders werden tijdens de zwangerschap (vanaf week 35) tot en met, in geval van borstvoeding, 6 maanden na de bevalling, gesuppleerd met ofwel Lactobacillus rhamnosus, ofwel Bifidobacterium animalis subsp. lactis, ofwel een placebo. Deze suppleties werden bij de kinderen tot op een leeftijd van 2 jaar voortgezet.

Er werden aan het einde van de suppletieperiode geen verschillen in atopie gezien. De resultaten van een allergiepriktest waren voor alle groepen vergelijkbaar. In vergelijking met de placebogroep bleken de kinderen die Lactobacillus rhamnosus kregen echter wel een significant verminderd risico van eczeem te hebben. Dit gold niet voor de kinderen die met Bifidobacterium animalis subsp. lactis. werden gesuppleerd.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen