Probleemgedrag aanpakken met omega-3

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Langdurige suppletie met omega 3-vetzuren vermindert gedragsproblemen bij kinderen en heeft bovendien een positief effect op het gedrag van de ouders.

Er namen 200 kinderen in de leeftijd van acht tot zestien jaar deel aan de studie. Ze werden willekeurig verdeeld in een suppletie- en placebogroep en kregen gedurende zes maanden dagelijks een fruitdrank met of zonder één gram omega 3-vetzuren (300 mg DHA, 200 mg EPA, 400 mg ALA en 100 mg DPA). Aan het begin en einde van de suppletieperiode en nog eens na zes maanden werd het probleemgedrag van de kinderen gerapporteerd door zowel de kinderen zelf als hun ouders. Tevens werd asociaal gedrag van de ouders geregistreerd.

Dagelijkse suppletie met omega 3-vetzuren leidde tot een significante afname met gemiddeld 42% van probleemgedrag bij de kinderen. Dit bleek op basis van de rapportage van hun ouders. Tevens bleek dat suppletie niet alleen een gunstig effect had op de kinderen zelf, maar ook op hun ouders. Op de lange termijn werd namelijk minder asociaal gedrag bij de ouders gezien. Vermoedelijk kwam dit doordat de ouders minder stress ervoeren toen de kinderen makkelijker werden in de omgang.

In deze studie werd voor het eerst aangetoond dat het positieve effect van omega 3-vetzuren aanwezig blijft ná de suppletieperiode. Omega 3-vetzuursuppletie heeft dus op de lange termijn effect bij gedragsproblemen en kan het gedrag van ouders positief beïnvloeden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen