Propionyl-L-carnitine gunstig voor patiënten met perifere arteriële vaatziekten

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat patiënten met perifere arteriële vaatziekten zoals claudicatio intermittens mogelijk baat hebben bij suppletie met propionyl-L-carnitine (PLC).
Uit de resultaten van een eerste studie met 40 patiënten met perifere arteriële vaatziekten en 40 controlepersonen bleek dat de patiënten significant hogere concentraties 8-OHdG (8-hydroxy-2-deoxyguanosine) en significant lagere concentraties nitriet en nitraat in het bloed hadden vergeleken met de controlepersonen. De concentraties nitraat en nitriet zijn markers voor de aanmaak van stikstofoxide (NO). De concentratie 8-OHdG is een marker voor oxidatieve stress. Een hogere concentratie 8-OHdG hield verband met lagere concentraties nitriet en nitraat en een lager maximaal behaalde loopafstand. De maximale loopafstand van alle deelnemers werd bepaald met behulp van een test op de lopende band.
In een interventie met 10 patiënten met perifere arteriële vaatziekten in een crossover opzet werd gedurende 7 dagen elke dag óf 6 gram PLC óf een placebo intraveneus toegediend. Behandeling met PLC liet de maximaal behaalde loopafstand en de concentraties nitriet en nitraat in het bloed significant stijgen en de concentratie 8-OHdG significant dalen. Behandeling met de placebo liet geen significante veranderingen zien.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen