Prostaatkanker: visolie beschermt

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

De consumptie van gerookte of gezouten vis verhoogt de kans op prostaatkanker, terwijl de inname van visolie hiertegen beschermt. 

Er namen 2268 mannen in de leeftijd van 67 tot 96 jaar deel aan de studie. In de periode van 2002 tot 2006 werd informatie verzameld over hun voedingsgewoonten op jonge leeftijd (14 tot 19 jaar), middelbare leeftijd (40 tot 50 jaar) en op hun huidige leeftijd. De mannen werden gevolgd tot het jaar 2009.

 

Van de deelnemers werd bij 347 mannen de diagnose prostaatkanker gesteld. Bij 63 mannen betrof het een gevorderd stadium. Mannen die minimaal één keer per week gerookte of gezouten vis aten op jonge of oudere leeftijd hadden met tweemaal significant meer kans op prostaatkanker in een gevorderd stadium in vergelijking met mannen die deze vis niet wekelijks aten. Mannen die op latere leeftijd minimaal één keer per week visolie innamen hadden met 57% significant minder kans. Het op jongere leeftijd innemen van visolie had geen beschermend effect.

De resultaten van de studie laten een relatie zien tussen de visinname en het risico van prostaatkanker. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen