Pure chocolade bij hoge bloeddruk

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Pure chocolade is in staat om zowel de boven- als onderdruk te verlagen bij personen met hoge bloeddruk. Dit blijkt uit een meta-analyse.
Studies naar het effect van chocolade op de bloeddruk lieten tot op heden tegenstrijdige resultaten zien. Reden voor onderzoekers van de University of Adelaide in Australië om een meta-analyse uit te voeren. Hiertoe werden 15 studies geïncludeerd die uitgevoerd werden tussen 1955 en 2009. In de studies werd het gebruik van cacao gedurende een periode van minimaal 2 weken onderzocht bij zowel personen met een normale als een te hoge bloeddruk. Bij 9 studies werd het effect van chocolade met een cacaogehalte van 50 tot 70% vergeleken met witte chocolade of chocolade arm aan cacao. In 6 andere studies werd het verschil tussen flavonolrijke en -arme chocolade vergeleken. De concentratie flavonolen varieerde van 30 tot 1000 mg per dag.
De gecombineerde resultaten van de studies laten zien dat het bloeddrukverlagende effect van pure chocolade alleen geldt voor personen met een (licht) verhoogde bloeddruk en niet voor personen met een normale druk. Het effect van pure chocolade op de verlaging van de onder- en bovendruk bij een milde vorm van hoge bloeddruk is beter dan van een placebo. Chocolade rijk aan flavonolen leidde niet tot een significante verlaging van de bloeddruk onder een waarde van 140/80 mmHg.
De meta-analyse laat zien dat het bloeddrukverlagend effect van pure chocolade alleen geldt bij een (licht) verhoogde bloeddruk.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen