Quercetine vermindert spierstijfheid

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met quercetine-glycoside, een goed opneembare vorm van quercetine, vermindert spierstijfheid bij ouderen.

Aan de Japanse studie namen 48 ouderen deel in een leeftijd van 50 tot 74 jaar. De ouderen waren thuiswonend en werden willekeurig in groepen verdeeld. Ze kregen gedurende 24 weken dagelijks een supplement met 200 mg of 500 mg quercetine (als -glycoside) of een placebo. Tevens volgden de ouderen drie dagen per week een laagintensief krachttrainingsprogramma waarbij specifiek de dijbeenspieren werden getraind. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd de spierdoorsnede, de vetvrije massa en de souplesse van de grootste dijbeenspier vastus lateralis gemeten. 

Na de suppletieperiode werden geen significante verschillen gezien tussen de groepen voor wat betreft de vetvrije massa van de deelnemers en de spierdoorsnede van de vastus lateralis. Daarentegen bleek de stijfheid van de dijbeenspier significant lager na suppletie met quercetine ten opzichte van de placebo. De dosis van het supplement maakte hierbij niet uit. Er werd geen significant verband gezien tussen de doorsnede van de spier en de mate van souplesse.

Een combinatie van laag-intensieve krachttraining en suppletie met quercetineglycoside vermindert spierstijfheid bij ouderen. Een verminderde souplesse leidt op oudere leeftijd tot een slechtere balans en een groter valrisico. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen