Rol voor biotine bij obesitas?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Bij muizen en mensen met obesitas is sprake van een verminderde productie van biotine door darmbacteriën. Suppletie met deze B-vitamine kan het metabolisme mogelijk verbeteren. Biotine speelt namelijk een rol bij de vet- en suikerstofwisseling. 

Voor de studie werden gegevens gebruikt van 1545 deelnemers aan de MetaCardis cohortstudie. Tevens werden diverse muizenexperimenten uitgevoerd. Ernstige obesitas ging gepaard met een absoluut tekort aan biotineproducerende darmbacteriën. Tevens was sprake van een absoluut tekort aan biotinetransporters. 

Bij obese personen werden verlaagde biotinespiegels in het bloedplasma gezien en in vetweefsel werd een veranderde expressie gezien van genen betrokken bij de vitamine. De muizenexperimenten bevestigden het belang van darmbacteriën voor de productie van biotine. Bij zowel muizen als mensen bleek dat bariatrische chirurgie gepaard ging met een toename van het aandeel biotineproducerende darmbacteriën en een verbetering van de biotineconcentratie in het bloed. In een muizenexperiment werd aangetoond dat vetrijke voeding met prebiotica (fructo-oligosacchariden) en biotine de productie van deze en andere B-vitamines door de darmflora verbeterde, zonder dat dit gepaard ging met gewichtstoename of een verhoogde glucosespiegel

Bij obesitas is sprake van een verminderde productie van biotine door darmbacteriën. Suppletie met deze B-vitamine kan zinvol zijn.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen