Rutine verlaagt bloeddruk bij diabetes

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met de flavonoïde rutine verlaagt de bloeddruk en hartslag en verbetert de antioxidantstatus bij diabetespatiënten.

Aan de studie namen vijftig patiënten deel met diabetes type-2. Ze werden willekeurig in een placebo- en suppletiegroep verdeeld en kregen gedurende drie maanden dagelijks 1 gram rutine of een placebo. Aan het begin en einde van de interventieperiode werden diverse metingen gedaan. Tevens werd de kwaliteit van leven gemeten.

Na suppletie met rutine werd een significante daling van onder andere de boven- en onderdruk en de hartslagfrequentie gezien. Tevens ging suppletie gepaard met een significante toename van de antioxidatieve enzymen superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) en glutathionperoxidase (GPx). Dit ging bovendien gepaard met een verbetering van de levenskwaliteit. Dit uitte zich in een verbetering van het mentaal welbevinden, het energieniveau, sociale prestaties en de algemene gezondheid. Ten opzichte van de placebogroep was eveneens een significante verbetering van de levenskwaliteit zichtbaar. Ook was er een significante toename van de antioxidanten SOD en GPx. Hoewel ten opzichte van de placebo ook de bloeddruk en hartslagfrequentie verbeterde, was dit verschil niet significant

Rutine heeft een gunstig effect op de bloeddruk en hartslag bij personen met diabetes type-2. Rutine is een flavonoïde die van nature aanwezig is in onder andere boekweit, appels, uien, rabarber en citrusvruchten.  

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen