Selenium en NAC verbeteren kwaliteit sperma

Uit studie blijkt dat suppletie met selenium en N-acetyl-cysteïne (NAC) de kwaliteit van het sperma bij onvruchtbare mannen verbetert.
Het onderzoek betrof 468 mannen met erfelijke onvruchtbaarheid (idiopatische oligo-asthenoteratospermie). In 4 willekeurige groepen verdeeld kregen zij gedurende 26 weken dagelijks ofwel 200 microgram selenium, ofwel 600 mg NAC, ofwel 200 microgram selenium plus 600 mg NAC, ofwel een placebo. Daarna kregen ze een periode van 30 weken niets, waarna bloedanalyse en spermaonderzoek volgde.
Naast een aantal gunstige wijzigingen in de geslachtshormonenhuishouding leidde zowel de afzonderlijke suppletie met selenium als die met NAC tot significante verbetering in de kwaliteit van het sperma. De beste resultaten werden echter bereikt als de mannen zowel selenium als NAC namen. De kwaliteitsverbetering van het sperma betrof alle parameters op grond waarvan deze werd beoordeeld, namelijk de concentratie, de beweeglijkheid, het percentage spermacellen met een gezonde vorm en grootte (morfologie). Hierbij werd voor alle drie parameters een verband aangetoond met de concentraties selenium en NAC in het zaadvocht (semenplasma).

Woordenlijst

ORTHO

vaktijdschrift

JAARABONNEMENT € 87,80

Ortho
bibliotheek

Meld u aan voor één of meer van de gratis nieuwsbrieven.Nieuwsbrief ontvangen
+
x

5

Gratis artikelen

Abonnement | Login