Seleniumstatus en hyperhomocysteïnemie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een adequate seleniumstatus beschermt ouderen tegen een verhoogde homocysteïnespiegel. Hyperhomocysteïnemie is in verband gebracht met een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Voor het onderzoek werd bij 1823 ouderen uit vier verschillende plattelandsdistricten in China de selenium- en homocysteïnespiegel bepaald. De deelnemers waren in een leeftijd van 65 jaar of ouder. 

De gemiddelde seleniumspiegel bedroeg 156 μg/L en de gemiddelde homocysteïnespiegel was 17 μmol/L. Er werd een significant verband gevonden tussen de seleniumstatus en de homocysteïnespiegel. Dit verband was echter niet lineair. Bij een seleniumstatus <97 μg/L was sprake van een verhoogde homocysteïnespiegel. Tevens was een seleniumstatus >157 μg/L geassocieerd met een verlaagde homocysteïnespiegel. Deelnemers met een seleniumstatus van >87 μg/L hadden significant minder kans op een te hoge homocysteïnespiegel gedefinieerd als een waarde >10 μmol/L. Dit gold ook wanneer voor een verhoogde homocysteïnespiegel een afkapwaarde van >15 μmol/L werd gehanteerd. 

Een adequate seleniumconcentratie in het bloed lijkt een beschermende factor te zijn tegen hyperhomocysteïnemie bij ouderen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen