Seleniumsuppletie verbetert cholesterol

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

1 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Seleniumsuppletie kan het totale cholesterolgehalte verlagen en kan - in een hoge dosering - leiden tot een toename van het goede HDL-cholesterolgehalte.
Voor de studie werden 500 volwassenen in 4 groepen verdeeld. Ze kregen gedurende 6 maanden dagelijks 100, 200, 300 mcg selenium (als seleniumgist) of een placebo. Aan het begin en einde van de suppletieperiode werd het cholesterolgehalte gemeten. Het totale cholesterolgehalte was aan het begin van de studie gemiddeld 5,95 mmol/L. Bij de personen die 100 en 200 mcg seleniumsuppletie kregen daalde het cholesterolgehalte gemiddeld respectievelijk met 0,22 mmol/L en 0,25 mmol/L. Suppletie met 300 mcg selenium leidde niet tot een afname van het totale cholesterolgehalte, maar bleek de enige dosering waarbij het HDL-cholesterol steeg. Er werden geen bijwerkingen gemeld.
Volgens de onderzoekers zijn de bevindingen van de studie geruststellend, omdat in eerder onderzoek een hoge seleniuminname juist werd gerelateerd aan een verhoging van het cholesterolgehalte.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen