Slaap-darm-as en zzzz…gedrag

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er bestaat niet alleen een hersen-darm-as, maar ook een slaap-hersen-darm-as. Aanwijzingen hiervoor werden reeds gevonden in dierstudies. Bij volwassen personen werden slaapstoornissen ook al in verband gebracht met de darmflora. De huidige studie bij zuigelingen toont hoe deze relatie zich ontwikkelt.

Om te onderzoeken of op jonge leeftijd reeds sprake is van een interactie tussen de darm en slaap, werden testen uitgevoerd bij 162 gezonde zuigelingen op een leeftijd van drie, zes en twaalf maanden. Op alle drie meetmomenten werden slaapgewoonten, de samenstelling van de darmflora en het gedrag geanalyseerd.

De darmflora van de zuigelingen bestond hoofdzakelijk uit Bifido- en Bacteroidesbacteriën. Met het vorderen van de leeftijd nam de alfadiversiteit (mate van variatie van darmbacteriën binnen een persoon) toe. Er werd een relatie gezien tussen de alfadiversiteit en de hoeveelheid slaap overdag. Hoe hoger de alfadiversiteit, hoe minder de baby’s overdag sliepen. Op een leeftijd van drie maanden werd de duidelijkste relatie gezien tussen slaapgewoonten, de darmflora en het gedrag. Deze periode is mogelijk cruciaal voor de interactie tussen de slaap en darmflora later in het leven.

Het onderzoek laat zien dat er vermoedelijk een interactie bestaat tussen de bacteriën in de darm, slaapgewoonten en het gedrag. Deze relatie wordt al bij zuigelingen gezien en heeft mogelijk gevolgen later in het leven.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen