Metabole effecten van licht voor slaap

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Blootstelling aan LED-licht (blauw licht) of OLED -licht (wit licht) hebben verschillende metabole uitkomsten tijdens de slaap. 

Wetenschappers van de University of Tsukuba (Japan) voerden een experiment uit met tien gezonde mannen. De mannen werden in een speciale onderzoekskamer gedurende vier uur voor het slapen gaan blootgesteld aan 1000 lx LED-licht of 1000 lx OLED-licht. OLED-licht bestaat uit organische lichtgevende dionen en bevat ten opzichte van LED veel minder straling met een korte golflengte (455 nm). Tijdens de slaap werden diverse metingen uitgevoerd waaronder het energieverbruik, vetzuuroxidatie, lichaamstemperatuur en de hoeveelheid 6-sulfatoxymelatonine, een biomarker voor de melatonineconcentratie.

De blootstelling aan blauw licht in LED-lampen verminderde significant de vetzuuroxidatie tijdens de slaap ten opzichte van licht afkomstig van OLED-licht. Blootstelling aan OLED-licht leidde tot een significant lager energieverbruik en een significant lagere lichaamstemperatuur ten opzichte van het LED-licht. Bovendien correleerde na blootstelling aan OLED de vetzuuroxidatie positief met de 6-sulfatoxymelatonineniveaus, wat suggereert dat de rol van melatonine bij lipolyse (vetverbranding) verschilt afhankelijk van het licht.

Deze nieuwe bevindingen vergroten de kennis over de rol van verschillende soorten licht op het energiemetabolisme tijdens slaap, wat mogelijkheden biedt voor beter inzicht in de gevolgen van blootstelling aan licht voor het slapen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen