Metabole effecten van licht voor slaap

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Dit artikel is openbaar en gratis te lezen
Dit artikel is openbaar gesteld, zodat deze door iedereen te lezen is. Om onbeperkt ook alle andere betaalde artikelen te kunnen lezen, neem dan via onderstaande knop een abonnement.

Neem een digitaal abonnement

Blootstelling aan LED-licht (blauw licht) of OLED -licht (wit licht) hebben verschillende metabole uitkomsten tijdens de slaap. 

Wetenschappers van de University of Tsukuba (Japan) voerden een experiment uit met tien gezonde mannen. De mannen werden in een speciale onderzoekskamer gedurende vier uur voor het slapen gaan blootgesteld aan 1000 lx LED-licht of 1000 lx OLED-licht. OLED-licht bestaat uit organische lichtgevende dionen en bevat ten opzichte van LED veel minder straling met een korte golflengte (455 nm). Tijdens de slaap werden diverse metingen uitgevoerd waaronder het energieverbruik, vetzuuroxidatie, lichaamstemperatuur en de hoeveelheid 6-sulfatoxymelatonine, een biomarker voor de melatonineconcentratie.

De blootstelling aan blauw licht in LED-lampen verminderde significant de vetzuuroxidatie tijdens de slaap ten opzichte van licht afkomstig van OLED-licht. Blootstelling aan OLED-licht leidde tot een significant lager energieverbruik en een significant lagere lichaamstemperatuur ten opzichte van het LED-licht. Bovendien correleerde na blootstelling aan OLED de vetzuuroxidatie positief met de 6-sulfatoxymelatonineniveaus, wat suggereert dat de rol van melatonine bij lipolyse (vetverbranding) verschilt afhankelijk van het licht.

Deze nieuwe bevindingen vergroten de kennis over de rol van verschillende soorten licht op het energiemetabolisme tijdens slaap, wat mogelijkheden biedt voor beter inzicht in de gevolgen van blootstelling aan licht voor het slapen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen