Slaapapneu en obesitas

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Personen met BMI >30 kg/m2 (obesitas) hebben significant een grotere kans op slaapapneu dan personen met een lager lichaamsgewicht. Andersom blijkt slaapapneu de kans op obesitas te vergroten.

Voor het onderzoek werden de gegevens van meer dan 24.000 obese proefpersonen gebruikt waarbij in de periode van 2000 tot 2016 de diagnose slaapapneu was gesteld. Er werd een vergelijking gemaakt met meer dan 97.000 personen zonder obesitas. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 44 jaar. 

Er werd een significant verband gezien tussen slaapapneu en obesitas. Obese deelnemers hadden drie keer vaker slaapapneu ten opzichte van leeftijdgenoten zonder obesitas. Hoe langer iemand de diagnose slaapapneu had, hoe ernstiger het overgewicht. Deelnemers met een milde vorm van slaapapneu en een gewichtstoename van 10%, hadden zes keer meer kans op progressie van slaapapneu. Andersom leidde gewichtsverlies tot een reductie van de ernst van de aandoening.  

Obesitas is significant gerelateerd aan slaapapneu. Vetafzetting in het gebied rondom de bovenste luchtwegen kan de luchtwegen vernauwen en slaapapneu bevorderen. Andersom is slaapapneu een risicofactor voor het krijgen van ernstig overgewicht. 

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen