Sojaolie: schadelijker dan gedacht

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Een voedingspatroon dat rijk is aan sojaolie is schadelijker voor het metabolisme dan voeding rijk aan kokosolie of fructose, zo blijkt uit een muizenstudie.

In de studie werden muizen blootgesteld aan een van de voedingspatronen op basis van kokosolie waaraan extra sojaolie, fructose of beiden waren toegevoegd.   

Muizen die voeding rijk aan sojaolie kregen, namen significant toe in lichaamsgewicht. Bovendien nam het risico van insulineresistentie, glucose-intolerantie en diabetes significant toe in vergelijking met muizen die voeding op basis van alleen kokosolie kregen. Ook ontwikkelden de muizen leververvetting onder invloed van het sojaolie-dieet. Dit was in nog sterkere mate het geval bij de muizen op het fructoserijke dieet. Echter, de kans op overgewicht en diabetes was kleiner bij muizen die het fructosedieet kregen in vergelijking met muizen die sojaolie in hun voeding kregen. Tevens leidde inname van extra sojaolie tot een verhoogde expressie van genen die betrokken zijn bij overgewicht, diabetes, inflammatie en kanker.

De obesitasepidemie in de Verenigde Staten wordt vooral toegeschreven aan een hoge vet- en fructoseconsumptie. Volgens de wetenschappers moet sojaolie - dat rijk vertegenwoordigd is in het Amerikaans voedingspatroon - niet over het hoofd gezien worden. Zij concluderen dat sojaolie schadelijker is voor het metabolisme dan kokosolie en fructose.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen