Sportdrank: mét of zonder taurine?

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Er zijn tal van sportdrankjes op de markt waarvan het merendeel een hoeveelheid cafeïne bevat dat vergelijkbaar is met een halve kop sterke koffie (80 mg cafeïne). Aan sommige drankjes is ook taurine toegevoegd. De vraag is of dit van invloed is op de prestatie. Als het aankomt op de reactiesnelheid, heeft sportdrank mét taurine geen meerwaarde, zo blijkt uit een studie.

Er namen 19 vrouwelijke studenten aan de studie deel. Ze kregen met tussenperiodes van 2 dagen achtereenvolgens een capsule met 80 mg cafeïne, 1000 mg taurine, een combinatie van beiden of een placebo. Iedere keer voerden ze na 45 minuten een taak uit waarbij onder andere de reactiesnelheid werd gemeten.

De capsules met cafeïne bleken de reactiesnelheid significant te verbeteren ten opzichte van de placebo. Taurine alleen had geen effect op de reactietijd en bleek het effect van cafeïne zelfs te verminderen.

Hoewel het slechts één studie betreft kan hieruit voorzichtig geconcludeerd worden dat toevoeging van taurine aan sportdrankjes geen meerwaarde heeft.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen