Steenvruchten: wapen tegen metabool syndroom

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Steenvruchten bevatten een unieke mix van plantenstoffen die een gunstige werking hebben bij het metabool syndroom. De studie werd gepresenteerd tijdens het congres van de American Chemical Society.

Een steenvrucht is een vrucht waarvan de binnenwand uit een stenige wand bestaat. Bijvoorbeeld de stenige wand van een kersenpit, pruimenpit, sinaasappelpit, walnoot, olijf of die van de bramenpitjes. In de pit (de 'steen') zit het eigenlijke zaad. Dit type vrucht blijkt bioactieve stoffen te bevatten die onderling samenwerken en een positieve invloed hebben op diverse aspecten van het metabool syndroom. De vier hoofdgroepen zijn te verdelen in anthocyanen, chlorogeenzuur, quercetine en catechinen. Deze plantenstoffen hebben ieder invloed op een ander celtype waaronder vetcellen, macrofagen en endotheelcellen die de binnenwand van bloedvaten bekleden. De bioactieve stoffen oefenen hun werking uit door een veranderde genexpressie.

Het metabool syndroom is een complex geheel van symptomen en aandoeningen dat veelal gepaard gaat met ontstekingen, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Steenvruchten bevatten stoffen die een positieve werking hebben op deze aspecten van het metabool syndroom. In vervolgstudies moet de exacte rol van de afzonderlijke plantenstoffen onderzocht worden.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen