Sterke vermindering vitamine D-absorptie door plantensterolen

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Plantensterolen verminderen de absorptie van vitamine D in de darmen doordat vitamine D3 (cholecalciferol) structureel verwant is aan cholesterol. Deze stoffen worden toegevoegd aan margarine om het cholesterolverlagend effect.
Bij muizen werd het effect van toediening van het plantensterol betasitosterol op de postprandiale vitamine D3-concentratie onderzocht. Tevens werd in een laboratorium het effect van plantensterolen onderzocht op de incorporatie van cholecalciferol in de micellen, de opname van cholecalciferol in de cellen en het actief transport uit de cellen.
Na toediening van betasitosterol nam de vitamine D3-concentratie significant met het 15-voudige af bij de muizen. Deels kan dit verklaard worden doordat plantensterolen de incorporatie van cholecalciferol in de micellen met gemiddeld 26% significant verminderen. Ook neemt de cellulaire opname van vitamine D3 met gemiddeld 26% significant af. Plantensterolen hadden geen effect op het transport van cholecalciferol uit de cellen.
Voor het eerst werd aangetoond dat plantensterolen de vitamine D-absorptie beïnvloeden door een afname van de incorporatie in micellen en een vermindering van de cellulaire opname.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen