Sterkere botten met vitamine B2 en B6

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 5 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 5.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Uit onderzoek blijkt dat een hogere inname van vitamine B6 en vitamine B2 met de voeding verband houdt met een hogere botmineralendichtheid (BMD). Daarnaast bleek dat, onafhankelijk van de BMD, het risico van fracturen lager was als de inname van vitamine B6 met de voeding hoger was.
Het betrof een Nederlands onderzoek, bekend als de Rotterdam studie. Hieraan deden 5304 personen mee van 55 jaar of ouder. Met behulp van een vragenlijst werd informatie verkregen over het voedingspatroon van alle deelnemers. Het aantal vertebrale fracturen in een gemiddelde volgperiode van 6,4 jaar en het aantal niet-vertebrale fracturen in een gemiddelde volgperiode van 7,4 jaar werden bepaald.
Bij aanvang van de onderzoeksperiode bleek dat naarmate de inname van vitamine B2 en vitamine B6 hoger was, de botmineralendichtheid van de femorale hals groter was. Daarnaast werd, na correctie van de gegevens voor eventueel verstorende factoren zoals de BMD, bij de deelnemers met een hogere inname van vitamine B6 een kleiner aantal fracturen geteld. De 25% deelnemers met de hoogste inname van vitamine B6 liet een 23% verlaagd risico van niet-vertebrale fracturen en een 45% verlaagd risico van vertebrale fracturen zien vergeleken met de overige deelnemers. Beide verschillen waren significant.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen