Sulforafaan: boost voor stemming en cognitie

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Suppletie met glucorafanine dat door de darmflora wordt omgezet in de actieve stof sulforafaan, verbetert de stemming en de verwerkingssnelheid van ouderen. 

Glucorafanine komt van nature voor in kruisbloemigen zoals broccoli, bloemkool en kool. Aan het onderzoek namen 144 gezonde ouderen deel. Ze werden in twee groepen verdeeld en kregen gedurende twaalf weken dagelijks 30 mg glucorafanine of een placebo. Vervolgens werd het effect ervan op het cognitief functioneren en de stemming onderzocht. 

Ten opzichte van de placebogroep werd bij de deelnemers in de suppletiegroep een significante verbetering gezien van de verwerkingssnelheid en de stemming. Dit ging gepaard met een hogere concentratie van sulforafaan-N-acetyl-L-cysteïne (SFN-NAC) in de urine. SFN-NAC is een biomarker voor de absorptie van sulforafaan. Suppletie was niet van invloed op biomarkers voor oxidatieve stress, inflammatie en neuroplasticiteit.  

Glucorafanine wordt door de darmflora effectief omgezet in sulforafaan, zo blijkt uit de urineconcentratie van SFN-NAC. Het supplement geeft de verwerkingssnelheid en de stemming van ouderen een boost. Glucorafanine is vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar als supplement.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen